Radionica fotografije - Evergreen Fest - Čitluk - Izložba fotografija 08/2018


Voditelj radionice: Ivan Kelava

Vrijeme održavanja: 
09.08.2018. – teorijsko predavanje
09. i 10.08.2018. – praktični dio radionice
21.08.2018. – izložba radova i dodjela nagrade

Koncept radionice:  
1. Teorijsko predavanje – pristup i razumijevanje fotografije. 
2. Praktično fotografiranje – 2 festivalske večeri
3. Korisnici šalju odabrane fotografije za izložbu
4. Izložba odabranih fotografija i proglašenje najbolje fotografije nastale na radionici.

Fotografija je danas popularna među širom populacijom.  To je pokazala i ova radionica i broj ljudi koji su se odazvali na nju. Na samom početku kroz radionicu smo obradili osnove rada sa digitalnim foto aparatom. Vidjeli smo kako treba razmišljati za vrijeme procesa stvaranja fotografije i posebno prije samog pritiska na okidač fotoaparata. Na teorijskom razmatranju posvetili smo dio vremena i kompoziciji fotografije bez koje danas zasigurno nema ni dobre fotografije. Polaznicima su zatim dane smjernice za praktični rad.

Dvije centralne večeri festivala su bile odlična mogućnost za praktično fotografiranje. Evergreen Fest – Čitluk je dinamičan događaj. Tu je mnogo događanja koja se odvijaju istovremeno. Svjetlosne okolnosti svakog od pojedinih događaja su promjenjive.  A to je ono što je pravi izazov za svakog  fotografa. Tako svaka nova situacija traži promjenu postavki novo razmišljanje a ja osobno sam polaznike poticao na kreativno rješavanje svjetlosnih problema. Imali smo priliku vidjeti kako se senzor fotoaparata ponaša za vrijeme dok pada prvi mrak i kasnije kad je noć. Također koristili smo i bliceve. Praktični dio radionice je bio vrijeme kada smo stvarali fotografije za našu izložbu.

Nakon 2 festivalske večeri došlo je vrijeme selekcije kada su polaznici prema svome nahođenju i slobodnoj procjeni birali svoje najbolje radove. Tražili smo da dostave 5 svojih najboljih radova u full rezoluciji. Dali smo naputak za slanje i pokazali kako se ispravno šalju fotografije za nagradnu izložbu. Žiri sastavljen od organizatora, predstavnika sponzora i voditelja radionice je imao zadaću izvršiti odabir najboljih radova za izložbu i odabir najuuspješnijeg rada. Najbolja fotografija je nagrađena 50mm objektivom od strane sponzora. Hvala i ovim putem ZK Office Mostar. 

21.08.2018. je uslijedila naša izložba  koja se održala u prostorijama kluba Evergreen Fest. Sam događaj otvaranja izložbe je osmišljen kao druženje polaznika i priča o fotografijama. Na samom vrhuncu večeri proglašena je i najbolja fotografija. Nagradu za najbolju fotografiju dobio je Ivo Ćubela za portret Nene Belana koji je zabilježio za vrijeme nastupa na Evergreen Fest – Čitluk. 

Na ovu fotografsku radionicu gledam kao značajan doprinos podizanja fotografske kulture u našoj sredini. A ispod pogledajte galeriju fotografija sa naše izložbe. 





Primjedbe

Popularni postovi