Tema: fotografsko neznanje


 

Moj cilj nije docirati već naprotiv proanalizirati problem iz prakse. A taj problem se javlja u različitim grupama po internetu. 

Problem je u razumijevanju fotografije. Tj. što je u biti dobra fotografija, te može li fotografija koja "krši" neko od pravila fotografiranja biti dobra za nekoga. Ovdje je bitno opet staviti naglasak na sami naslov. ;)

Potrebno je naglasiti kako je autor imao aktivnosti u sličnim grupama i davao konstruktivne odgovore na upite uzrokovane fotografskim znanjem, mada je to bliže onome iz naslova ove objave. Zato mislim kako je bolje raditi na edukaciji i širiti fotografsko znanje. I pisati o tome. A ne da nakon što se neke stvari rasvijetle uslijedi brisanje i blokiranje po grupama. Zato evo znanja na izvolite u ovoj objavi. ;)

Krenimo redom. Nastanak fotografije se može podijeliti u 2 područja fotografskog promišljanja. Jedan je tehnički a drugi je više misaoni proces. U oba područja potrebno je donositi odluke jer od toga ovisi krajnji rezultat.

Prvi dio priče tj tehnički svladavamo na samome početku. Tada učimo kako u biti nastaje fotografija, tj.. kako upravljati samim uređajem. Koje postavke odabrati i kada i kako pritisnuti okidač. To je to kad svladamo sve to eto fotografije pred nama.

Vrlo brzo nakon što svladamo osnovni dio u nekima od nas se javlja novo pitanje. Dobro jeli mi možemo učiniti još nešto da naša fotografija bude bolja. Recimo da se igramo kompozicijom fotografske slike te tako unesemo malo inovativnosti u fotografiju.

U tom edukativnom procesu susrest ćemo se sa mnoštvom pravila koja govore što čini zanimljiviju i bolju fotografiju. Te kako vizualno ispričati našu priču. Kako do gledatelja doći u par pomno odabranih kadrova. A ponekad je za cijelu priču moguće jednom fotografijom ispričati sve ono bitno.

Pa dobro zašto su tu različita pravila. Kako su se tu stvorila i tko ih je postavio. Može li fotografija funkcionirati bez njih. Pitam to jer se u gore navedenim grupama javlja pitanje o tome kako jedna fotografija može biti dobra a krši neko od pravila?

Odlično pitanje. Međutim ja ću uzvratiti novim pitanjem. Da li ti koji postavljaš takvo pitanje poznaješ baš sva pravila? Sad smo istjerali stvar na čistac i otkrili u kojem grmu leži zec.

Dakle svaka fotografija mora imati svoje objašnjenje. To ako tvoji klijenti vole neku fotografiju koju si ti mislio izbrisati jer nije po pravilima koje ti poznaješ sigurno mora biti još nešto po srijedi. Mora biti neko pravilo koje nisi znao da postoji. 

Da to je problem koji se javlja kod učenja po različitim grupama. Nešto nije logično. A znanje je raspršeno po internetu i to je netko već objasnio. Dakle svaka fotografija ima objašnjenje. 

Vi kao fotograf trebate imati objašnjenje zašto je neka fotografija dobra. Naravno potrebno je znanje ali  iskustvo iz prakse. Potrebno je čitati literaturu a ne da kažete dobra je zato što je netko to rekao.

Fotografija se dinamično razvija. To je nevjerojatno. Evo ja učim pa gotovo svaki dan nešto novo o fotografiji. Učim od običnih ljudi laika, profesionalaca, majstora i koga god stignem.

Dakle moj cilj je edukacija. Još se nisam susreo sa fotografijom da sebi ne mogu objasniti zašto je ona dobra. Zašto funkcionira? Zašto je nekome dobra? Ili još gore. Zašto klijentu valja fotografija koju je autor fotografije mislio izbrisati. 

Da puno sam vam sad rekao. Znam ali to je stvarnost. Angažirali ste osobu koja vam ne zna objasniti zašto je vaša fotografija dobra. Ok i vi imate oči i birate. Ja sve uvažavam. 

Odgovorno tvrdim kako se svaka fotografija može objasniti. Može se dati objašnjenje i racionalno na temelju pravila fotografiranja i vizualnog jezika objasniti zašto je nešto dobro u fotografiji. Te zašto nešto funkcionira iako se nama čini da baš ne zadovoljava neko od pravila. Dakle morate biti sigurni da poznajete baš sva pravila.

Evo recimo ja koji možda znam dosta toga iz fotografije opet učim. Ne znam sve kao ni ti što ne znaš iz svog posla. Dakle ako želimo biti bolji u bilo čemu moramo stalno učiti. To je ok. Šta kažeš? 

Primjedbe

Popularni postovi