Kad imamo dobru fotografiju?

Fotografija je postala važna kao nikada do sad. I možemo kazat da ako nešto nismo zabilježili vrlo vjerojatno se nije ni dogodilo. Priču sad usmjeravamo na kvalitet fotografije. Fotografiju možemo objasniti i kao prijenosnikom informacija od fotografa do gledatelja. 



Trenutno radim na novom projektu. Pripremam seriju fotografija. Naravno da ove fotografije iz ovog teksta nemaju nikakve veze sa tim projektom. Služe samo kao ilustracija za propitivanje.



Naše oko će brzo prepoznati dobru fotografiju u to nema dileme. Tako će ono našem mozgu jasno naznačiti ova fotografija mi je bolja od prethodne. Ili npr. ove fotografije na portalu su dosadne za internetu. Idi na drugi izvor koji ima bolje zabilježene informacije. Da istina je fotografska kultura raste jako brzo. Ja ću za to iznijeti dokaz kako su zahtjevi mojih klijenata sve složeniji kad je fotografija u pitanju. I ne samo to zahtjevi su sve više specificirani, ljudi danas jasno znaju šta žele od fotografije. 



Šta onda danas čini dobru fotografiju? Kako je moguće sa sigurnošću reći da je neka fotografija dobra? Oku je lako reći. Ali mozak treba objasniti zašto je neka fotografija dobra. Mi na našem osnovnom tečaju na samom početku rješavamo tu dilemu. Tako nedoumicu je li neka fotografija dobra rješavamo odgovorom na 3 pitanja. 



Bilo da analiziramo vlastite ili tuđe fotografije moramo biti svjesni koliko to može doprinijeti našem razumijevanju procesa nastanka fotografije. Ja tako danas mogu samo kad pogledam jednu fotografiju procijeniti npr. sa kojim objektivom je zabilježena. Zatim koje su postavke fotografiranja bile. Te jel se nešto možda moglo učiniti bolje ili je fotografija odlično zabilježena.

Znači kad imamo dobru fotografiju mozak treba da zna objasniti zašto je ona dobra. Ako to možemo mi smo automatski postali bolji fotograf. A sama potraga za dobrim fotografijama postaje jedna obična igra. Uskoro vas informiram na kojim to novim fotografskim projektima trenutno radim. 

Primjedbe

Popularni postovi