Fotografija događaja - kako sam pripremio fotografsku građu za potrebe Festivala Poligon.

Kao što dobro znamo ako nešto nije zabilježeno kao da se nije ni dogodilo. A sve češće u praksi danas je fotografija i dokaz kojim pravdamo našu aktivnost. Društveni događaji imaju različit karakter, trajanje i na kraju krajeva lokacije održavanja. Sve to utječe na dokumentiranje događaja. Koja fotografska oprema će biti korištena, koje postavke će biti odabrane i na kraju krajeva koji pristup u radu će biti korišten. 





Većina društvenih događaja imaju jednodnevni karakter ili još kraće odvijaju se unutar nekoliko sati na nekoj od lokacija u našoj životnoj sredini. Izuzetak su festivali tj događaji koji traju više dana i održavaju se na više lokacija. To je posebno izazovno za fotografiju. Jer vidjeli smo na našem tečaju kako je relativno lako zabilježiti događaj na jednoj lokaciji i sa unaprijed konfiguriranim postavkama koje je nužne neznatno modificirati za vrijeme samog događaja. 





Situacija se usložnjava kada imamo festival tj događaj na više lokacija ili u različita doba dana. Kada nam se miješa ambijentalno i svjetlo rasvjete na lokaciji. Festival Poligon je veliki projekat i ima trajanje od nekoliko dana na nekoliko različitih lokacija u različito doba dana. Fotografije za festival su bile pripremane za više vrsta medija svaki dan od festivala.








Ono što mi se posebno svidjelo za vrijeme festivala ali i poslije su reakcije onih koji su gledali fotografije ali i samih učesnika festivala. Potpuno je normalno da svatko doživljava vlastiti doživljaj jedne manifestacije. Ali kad jedna  fotografija pokrene reakciju kod gledatelja to mom radu daje novu dimenziju. A ne radi se o jednoj nego o više njih i to je se događalo iz dana u dan kako smo fotografije objavljivali na stranicama festivala.






Da fotografija može utjecati na doživljaj događaja bilo da ste učesnik ili da ste bili spriječeni za posjetu pa ste bacili oko da vidite kako se sve odigralo. Nekoliko je načina za to. A na našim tečajevima sam vam pokazao konkretne praktične situacije i kako sam rješavao određene situacijske probleme. Kod svakog događaja vi kao fotograf morate brzo reagirati, neke situacije i predvidjeti, biti spremni za njih jer u pravilu u ovoj vrsti fotografije nema popravnog ispita, tj prilike za novi kadar. Događaj kad krene vi morate biti spremni pratiti ga i bilježiti. Opcija "Undo" ne posotji.








Još uvijek smo na prvom danu festivala. Festival Poligon je trajao ukupno 4 dana. A svaki dan imao je događanja na različitim lokacijama. To znači za fotografe da u svakom trenutku trebaju voditi računa o svjetlu i promjena istoga. Fotografije zabilježene na ovome festivalu  su korištene za obavijesti prema medijima, stranicu festivala, publikacije Festivala ali i šire. Da odabrane su za neke nove publikacije koje su u pripremi. Dakle uzet ćemo za primjer samo jednu fotografiju koja je zabilježena na ovom festivalu. Ona će biti korištena na nekoliko načina samo što se organizatora tiče. Ali tomu nije kraj tu istu fotografiju iz našeg primjera su odabrali i drugi da i njih predstavlja na jednoj drugoj razini. Da zato što im se svidjela. I to ne jedna nego više njih. Dakle organizator je dobio dodanu vrijednost u predstavljanju svoga događaja. Fotografija koja je zabilježila njihov događaj zanimljiva je za prezentaciju i nekih novih projekata. 




Na našim tečajevima smo pričali o tome kako sam pripremo fotografije svaki dan Festivala. Fotografije su posebno spremane za medije a trebalo je i posebnu priču sa fotografijama složiti za potrebe službene  FB stranice festivala. Kasnije je organizator dobio sve fotografije u FULL rezoluciji za potrebe različitih publikacija. 

Primjedbe

Popularni postovi