Praktična obrada fotografije - tečaj obrade fotografije

Dolazimo na područje obrade fotografije. Koliko je obrada potrebna fotografiji? Kakve su mogućnosti obrade danas? Zašto je obrada fotografije važna danas? Može li se sa obradom pretjerati?

Mi znamo često čuti za opis određene fotografije kada ona odskače od realnog i ljudskim okom viđenog da je fotografija dodatno obrađivana. I to nije danas ništa novo. Obradu fotografije nam nude već na mobitelu. Dakle ljudi vole obrađivati fotografije. No je li fotografiji nužna obrada danas. Kazali smo kako je tehnologija stvaranja fotografija napredovala. No unatoč tome fotografiji je danas potrebna obrada. Obrada je jako širok pojam i tu sigurno spada i najjednostavniji izrez kao i najsloženiji rad u slojevima na fotografiji.

Mogućnosti obrade danas su višestruke. I samo u par poteza moguće je poboljšati bilo koju fotografiju. Naravno polazište svake obrade je dobra analiza fotografije. Ona će nam uštedjeti vrijeme u obradi. Treba kazati i zašto je obrada fotografije danas važna. Moramo znati da se fotografska kultura sve brže razvija. i potrebe za fotografijom imaju sve veću brzinu. To je utjecalo i na stvaranje fotografija. Mislim da ćemo svi dozvoliti da tokom fotografiranja možemo napraviti previd ili pogrešku kao fotografi. S druge strane i svjetlosni uvjeti u većini slučajeva ne moraju pogodovati stvaranju fotografije. Valja imati na umu koliko god je fotografska oprema napredovala da nije savršena zato tamo gdje fotografska oprema stane treba početi obrada fotografije.

Zanimljivo pitanje i vezano za količinu obrade koju jedna fotografija može podnijeti. Može li se obradom pretjerati. Šta mislite? Sjećate li se neke fotografije koja je bila previše obrađena. Sigurno ste jednu takvu nedavno vidjeli. Lako je prepoznati kad se u obradi pretjera u tome ne treba biti preveliki stručnjak. I zato s obradom treba biti pažljiv. Treba znati koliko je potrebno i koliko je dovoljno da se poboljša fotografija. 


Mi uživamo u fotografijama. Mi znamo što je dobra fotografija. Praktična obrada fotografije - tečaj obrade fotografije, rad na konkretnim primjerima.

Ivan Kelava - u potrazi za dobrom fotografijom

Primjedbe

Popularni postovi