O postavkama i pristupu u radu prilikom fotografiranja

Pričali smo o postavkama fotoaparata. Zanimljivo kako svaki put kad nešto fotografiramo vrijede druge postavke. Osim ako ne fotografirate može u studiju pa su svjetlosni uvjeti identični svaki put. Baš bi bilo dobro ono da su svaki put identične postavke i da ne treba o tome voditi računa? I da se možemo više posvetiti pritiskanju gumba za bilježenje digitalnih zapisa našeg fotoaparata. 



Ali stvari u praksi nisu takve. U biti ne bi bilo ni dobro da su takve. Mislim da bi u dobroj mjeri utjecale na kreativnost. Jedna od ključnih stvari u odabiru postavki je svjetlo. Pisao sam o svjetlu  u našem priručniku. Postoji nekoliko obilježja svjetla o kojima trebamo voditi računa prilikom fotografiranja. To su smjernice za naše postavke. 



Ja sam tako primjetio da u radu imam i neka svjetla koja više volim. Imam svoje favorite u kojima volim raditi. To su karakteristične vrste ambijentalnoga svjetla koje su primjenjive na više manje sve vrste fotografiranja. Značajno u cijeloj priči je da u svakom trenutku trebamo biti svjesni karakteristika našeg svjetla. Jer senzor našeg fotoaparata nije savršen stroj. To ne postoji. Samo je vaše oko savršeno stvoreno. A fotoaparatu vi trebate kazati kako da radi.


Posebno sam zadovoljan koliko smo fotografija zabilježili na našim tečajevima do sada. Koliko smo priča uspjeli ispričati sa njima. Ne zaboravite za dobru fotografiju nužno je da poznajete vaš uređaj. Treba dosta praktičnog rada. Moramo biti svjesni kako i današnji fotoaparati imaju  nedostataka. A kroz praktičan rad mi učimo kako njih prevladati i kako pravilno reagirati u određenim svjetlosnim okolnostima.

Moram priznat kako se veselim našem novom druženju. Znam kako ćemo opet zabilježiti veliki broj fotografija. I kako ćemo našu grupu ponovo užariti i ovom prilikom se zahvaljujemo društvenoj mreži Facebook koja nam je to omogućila. To je jedna od naših najboljih komponenti cijelog tečaja. Pridružite nam se. I krenite sa nama u avanturu fotografije. Mi uživamo u stvaranju fotografija. 

Ivan Kelava - u potrazi za dobrom fotografijom

Primjedbe

Popularni postovi