Koliko Megapixela je dovoljno?



Vjerujem da su se mnogi od vas našli u dilemi prilikom kupovine fotoaparata kad su u pitanju Megapixeli. Ljudi me često pitaju za savjet prilikom kupovine fotoaparata, u ovoj objavi ću se zadržati na Megapixelima. Ovaj post trebate isključivo promatrati kao sugestiju i nikako jedini mogući pristup. Pokazat ću vam neke svoje fotografije, i publikacije u kojima su korištene, a čitatelj na kraju neka izvuče sam zaključak koliko mu je meagpixela potrebno, odnosno je li mu isplativo investirati u skuplji aparat sa više megapixela. Isto tako ovo nije post koji ima za cilj da kaže kako treba koristiti fotoaparate sa što manje Megapixela.

DSLR 

Jedna od mojih fotografija koja je možda najviše korištena je slikana entry-level DSLR aparatom od 6MP. Bio je to aparat koji sam koristio na početku svog bavljenja fotografijom. Tada kao i sada sam se rukovodio kupovinom fotoaparata koji je blizu završetka proizvodnog ciklusa, ne mora to uvijek biti slučaj. Na počecima to je isklučivo uvjetovano financijskim okvirom, a danas pored prvog razloga i zbog vremena da se jedan fotoaparat pokaže i isproba u procesu proizvodnje. Dakle, ne kupujte fotoaparate koji su tek izašli sa proizvodnih traka, radije sačekajte da se isprobaju i testiraju te uvide eventualni propusti proizvođača koji su u posljednje vrijeme prisutni. Razlog za to može biti ubrzan proces razvoja novih modela i nedovoljan proces testiranja i otkrivanja pogreški u radu. Radije uzmite jeftiniji dokazani fotoaparat koji je zamjenjen novim modelom, jer ponekad proizvođači znaju izbaciti isti model sa neznatnim poboljšanjima upakiran u marketinški celofan kao nešto revolucionarno. U svakom slučaju se dobro informirajte, što bar danas nije problem jer tu je internet.
Vratimo se fotografiji od 6MPx. Ta moja fotografija je korištena za plakat Mediteran Film Festivala 2011 godine. A na sljedećim fotografijama pogledajte šta je to sve između ostalog podrazumijevalo (kliknite na pojedninu fotografiju i pogledajte ih veće):

 
Moram priznati kako je poseban osjećaj kad stojite pored svih fotografija razvučenih preko velikih formata, fotografije poprime novu dimenziju, a snimljeni trenutak dobije dodanu vrijednost.


Upotreba fotografije 


U ovom primjeru ću proanalizirati jednu fotografiju od 6 Megapixela, ovaj put motiv je drugačije naravi. Fotografija iz stare gradske jezgre Mostara, sa turističkom atrakcijom grada na Neretvi. U ovom primjeru ću pokazati nekoliko različitih mogućnosti upotrebe jedne te iste fotografije (kliknite na pojedninu fotografiju i pogledajte ih veće).

Ako pogledamo u prvom slučaju fotografija je korištena u sklopu kalendara, u drugom opet fotografija je korištena u sklopu časopisa kao prezentacija rada autora. Najzanimljiviji je treći slučaj kad je fotografija korištena kao pozadina znanstvenog rada jednog mladog liječnika, koji je prezentiran na simpoziju u Barceloni. Još zanimljivije je kako je plakat po dužoj stranici bio 190cm. U cjeloj priči ne treba smetnuti kako se radi o fotografiji od 6MPx.

Fotografija na naslovnoj strani knjige


Ovdje ću pokazati dvije upotrebe fotografija za naslovnice knjiga pisaca. Radi se o knjigama dva mostarska autora koja iznimno cjenim. Njihove knjige predstvaljaju izvrstan dokument vremena i prosotra u kojem živimo. U prvom slučaju radi se o nagrađenoj zbirci pjesama, a za drugu knjigu zanimljivo je kako je njeno prvo izdanje razgrabljeno u samo nekoliko predstavljanja (kliknite na pojedninu fotografiju i pogledajte ih veće).

Ponovo za promatranje uzimam megapixele, jedna koristi fotografiju od 6 druga od 12 megapixela. Primjetite li razliku? Ovdje treba imati na umu kako ova objava nema za cilj da kaže kako je najbolje koristiti nula megapixela. Trenutno radim na jednom projektu koji koristi fotografije visoke rezolucije, kad se završi proces u cjelosti  bit će zanimljivo vidjeti o čemu se radi. U ovom postu sam nastojao izdvojiti baš one publikacije za koje su korištene fotografije sa manjom rezolucijom namjerno da pokažem da broj megapixala nije presudan u svakom slučaju.

Zaključak


Ako promatramo upotrebu fotografije u privatne svrhe uvjeren sam da će fotoaparat do 10MPx zadovoljiti potrebe i onih zahtjevnijih korisnika, a sve više od toga je dobro došlo ne i nužno za imati. Postoje područja fotografije koja opravdano traže veći broj Megapixela, i to je uredu. Kada govorimo o privatnoj upotrebi fotografije stvari su poprilično jasne. Nadam se da vam je ovo bilo od koristi u odabiru vašeg novog fotoaparata kada su megapixeli u pitanju.

Koliko Megapixela je dovoljno?

Primjedbe

Popularni postovi