Fotografija događaja - Zašto je važna? Koje su mogućnosti?

Fotografija događaja je postala važna, i ako organizirate bilo kakav događaj društvenog karaktera i trebate poslati obavijest medijima bez fotografija vaš će događaj izgledati siromašno. Ali dobro jel se tu može poslati bilo kakve fotografije i stvar je riješena? Odgovor znate i sami kao i vaša publika koja je sve više fotografski pismena i brzo će vas prokužiti da ste smlatili priču i polslali materijal samo da nešto ima za objave. Nisam preoštar, govorim iz iskustva jer me redovito zovu iz medija za događaje na kojima sam i sam bio te koriste moje fotografije. 

Pa dobro šta je to važno za ovu vrstu fotografije? Kako poslati zanimljivu priču? Kako ne biti dosadan? Kako poslati kvalitetne fotografije? Kako prikazati veliku posjetu određenog događaja kroz fotografije? A u praksi susrećem oba slučaja: 1. Realno mala posjeta događaja - prikazana dobro te 2. slučaj solidna posjeta prikazana neadekvatno na fotografijama. 

Obradit ću nekoliko područja prema vlastitom iskustvu. Namjerno neću koristiti fotografije sa događaja koje sam radio to možete pregledati po mojim objavama. A konkretne primjere ostavljamo za sam tečaj. Inače ovo je jedna od tema koja se najviše traži u posljednje vrijeme.

Krenimo redom:

RAZNOLIKOST

Često možemo vidjeti kako fotografska priča sa nekog događaja nema raznolikost kadrova. A to je loše jer time utječemo da gledatelju naše priče postane što prije dosadno dok prelazi preko vašeg materijala. Kako mi rješavamo ovaj problem u praksi. Na našem tečaju ja zadam željene kadrove za našu priču. Takva priča je puno zanimljivija a i puno lakša za raditi. Jer ako vi ne znate šta je važno za zabilježiti veća je vjerojatnost da ćete zabilježiti ono što nije važno. Uostalom to potvrđuju fotografije koje nastanu kao rezultat neplanski vođene aktivnosti fotografiranja. To gledateljstvo prepozna naravno ne mora to znati i objasniti ali vam vaša galerija fotografija vrlo brzo postaje dosadna i ide na drugi portal vidit jesu bolje fotke? ;)

ODABIR FOTOGRAFIJA

Tko vrši odabir fotografija? Koji broj fotografija je potreban za prvu vijest sa događaja? Slaže li fotograf priču? Ili to radi organizator? Koliko brzo poslije događaja fotografije trebaju biti isporučene? Ovo su nepoznanice, koje moraju postati poznate vrijednosti. Danas je fotografiju potrebno sve brže i brže poslati, pa čak i za vrijeme samog događaja. 

OBRADA FOTOGRAFIJA

Često možemo vijdeti kako se fotografije sa nekih događaja toliko obrade da izmjene stvarni doživljaj događaja ljudi koji su bili tu. To je ok, ako je organizator to i naručio. Ali nije ok ako nije dogovoreno. (za fotografe)Morate jednostavno znati zabilježiti stvarne boje događaj u najboljem svjetlu. To je važno i za kasniju eventualnu upotrebu fotografija u nekoj od printanih publikacija koje mogu trebati fotografije sa konkretnog događaja.

OSVJETLJENOST DOGAĐAJA

Ovo je poseban izazov na svakom društvenom događaju. Dakle svaki događaj ima novu lokaciju, svjetlo je različito i vi se kako fotograf trebate tome prilagoditi. Treba kazati vrlo otvoreno da na nekim događajim svjetlo nije baš naklonjeno fotografiji. I vi trebate angažirati najbolje znanje i iskustvo da zabilježite kavlitetne fotografije. A da ne pričamo o tome da se eventualno te fotografije trebaju koristiti u printu kasnije. Tu umijeće dobrog fotografa se pokazuje u punom svjetlu a povrat na investirano u kvalitetne fotografije najbolje dolazi do izražaja. Da bi najbolje razumijeli te situacije. Svi ste se najmanje jednom našli u situaciji kad sa mobitelom ne postižete na nekom događaju kavitetnu fotografiju. Ili je sve mutno, tamno ili nešto treće. Zato tad dobar fotograf upregne znanje i riješi tu svjetlosnu situaciju. 

REZOLUCIJA FOTOGRAFIJA

Dosta važno za fotografije. Ako se radi o web upotrebi u prvom trenutku tada to ne treba da budu prevelike fotografije. A kasnije mogu biti isporučene footgrafije u full rezoluciji. To je stvar dogovora.

RITAM FOTO-PRIČE

Vaša fotoreportaža može imati ritam. Vi na nekoliko načina možete utjecati na njega. On je važan jer tako utječete na geldatelja i postižete veći stupanj zanimljivosti vaših fotografija. Na teačju ovome posvećujemo značajan dio vremena i tu pojašanjavm koje konkretno metode ja koristim da bi postigao želejni ritam fotopriče. 

Zaključak:

Vidimo da fotografija događaja nije jednostavna kako bi u početku neki to tretirali. Vaša publika je sve više fotografski pismena te će vas lako skužit kad objavite brzinski snimljene i nepromišljene fotografije. Ulaganje u kvalitetnu fotografiju događaja se višestruko isplati. To je ujedno i vrlo zahtjevno područje fotografije te traži dobro fotografsko znanje koje je potrebo za snalaženje u izazovnom svjetlosnom okruženju. 

Primjedbe

Popularni postovi