O čemu treba voditi računa svaki fotograf?

U posljednje vrijeme imam puno komunikacije u smjeru popratne opreme i samog rukovanja sa digitalnim zapisima ustvari našim fotografijama. Tako se u praksi pokazalo vrlo važnim voditi računa o memorijskim karticama, baterijama, i ostaloj dodatnoj opremi. 

Faza kroz koju fotografija trenutno prolazi ima obilježje digitalnog, te je osnovni dio opreme svakako i naše računalo koje koristimo za pohranu fotografija. Naravno, svatko u skladu sa svojim mogućnostima no računalo predstavlja esencijalni dio opreme, pogotovo njegov monitor o čemu ćemo nekom drugom prilikom.




Idemo redom prva važna stvar su memorijske kartice. Koja je bolja strategija manje većih ili više manji. Svejedno bitno je da su one ispravno održavane o čemu smo detaljno raspravljali na našim tečajevima. Morate znati da su memorijske kartice potrošna oprema i nikad ne znate kad će neka otkazati poslušnost. Zato je bolje imati veći broj njih. Koji i kakvih po kapacitetu to ćete najbolje znati sami prema svom načinu bilježenja fotografija. Vrlo je važno da u svakom trenutku imate dovoljno prostora za pohranu fotografija. Znam da postoje i oni koji ne stvaraju puno fotografija danas. No mi živimo digitalno doba i jedno od njegovih glavnih obilježja je velika produkcija digitalnih zapisa. Zato je dobro uvijek imati minimalno jednu rezervnu karticu pa taman je i rijetko upotrebljavali.

Dalje važna je i rezervna baterija za vaš uređaj. Mi znamo da danas baterije mogu jako puno trajati. Kod nekih uređaja od više stotina pa i više snimljenih fotografija. Različite vrste fotografije traže prilagođene strategije pohrane energije za pokretanje vašeg fotoaparata. Za što je još dobro imati rezervnu bateriju? Pa zato što vam se može dogoditi da onu koju koristite slučajno izgubite i tada vaš fotoaparat postaje beskoristan. 



Sve su to male sitnice koje nam odvlače vrijeme ali je nužno voditi računa o tome  kako bi se mogli prepustiti neometani bilježenju, pohranjivanju i krajnjem konzumiranju fotografija. Glavni cilj bi nam trebao biti uživanje u fotografijama. Gore navedene aktivnosti su male sitnice koje ako o njima vodimo računa garantiraju kvalitetno konzumiranje fotografija.

Ivan Kelava - u potrazi za dobrom fotografijom

Primjedbe

Popularni postovi