Digitalni trendovi


Tehnologija napreduje, tko je može zaustaviti. Ne ovo nije objava o kritici trenutne situacije, već jednostavno presjecanje trenutka u kome se nalazimo.



Još prije koju godinu kada su fotografski časopisi kod nas redovito izlazili ovaj tekst ne bi imao smisla. Sada kad su spomenuti časopisi u velikoj mjeri prestali izlaziti, postaje vidljivo koliko se situacija mjenja u društvu. Dobro, okolnosti su se promijenile, splet ekonomskih prilika i navika konzumenata je doveo do toga da su određeni izdavači prestali sa radom na ovakvoj literaturi kod nas. Jesu li se uredništva foto-časopisa mogla prilagoditi novonastaloj situaciji, pitanje je o kome bi se dalo raspravljati. Evo vidimo kako imamo dosta različitih fotografskih aktivnosti svuda oko nas. Naravno ima i onih koje treba istaknuti i pohvaliti. Pitam se, samo je li taj vid aktivnosti mogao poslužiti kao dodatni razlog za očuvanje pojedinih časopisa koji su prestali sa radom. Odgovor vjerojatno nećemo saznati, ostaje samo da se propitujemo.




Smatram takve časopise važnima u razvoju jednog fotografa, bar su meni dosta pomogli. I tako nađem se ja na moru i po dobro starom običaju najdražu literaturu sam volio listati tamo negdje oko podne uz kavu slušajući šum valova. Najdraže od svega mi je bilo pročitati redovito intervju sa nekim od poznatijih fotografa, gdje bi on pričao o svojim projektima, planovima i naravno dosadašnjim iskustvima u radu. I dobro se sjećam prije 5-6 godina redovito se moglo birati između 2 ili čak 3 različita časopisa na kiosku. Obično bih birao onaj koji je obrađivao više meni zanimljivih područja fotografije. Moglo se pretpostaviti kako je postepeno iz godine u godinu uvijek bilo za broj manje u izboru na policama kioska. Dok nismo došli do toga da njih na policama više ne možemo pronaći. Vidim sad određeni broj drugih tematskih časopisa koji pokrivaju druge teme kojima se njihovi čitaoci bave. Došao sam do jednostavnog zaključka da od sada nosim svoju literaturu sa sobom. :)

On-line literatura je OK, da se razumijemo, samo ovakvi časopisi su imali posebnu vrijednost.

Primjedbe

Popularni postovi