Koji je pravi objektiv za mene?


Vjerujem kako većina zaljubljenika u fotografiju ima ovu dilemu. Profesionalni korisnici foto opreme znaju koji objektiv trebaju zato ću se u ovoj objavi zadržati na kategoriji početnika i svih oni koji su u dilemi koji prvi sljedeći objektiv kupiti za svoj aparat. U startu treba razbiti ilzuije o univerzalnom objektivu koji bi objedinjavao više funkcija u jednom. Ipak možda jednog dana foto industrija ostavri i taj cilj, neka ostane na onoj nikad ne reci nikad. Postavimo stvari ovako, imate svoj prvi DSLR aparat, uživate u trenucima koje bilježite, kit objketiv je super i polako postaje dobar. Vi polako počinjete razmišljati šta sad, vidite i druge fotografe i polako shvaćate da kit objektiv ima i nekih nedostataka, vi objektivno rastete u fotografiji, vaše želje polako prelaze mogućnosti postojećeg objektiva. Šta odabrati? Standardni prvi savjet prodavaca, rekao bih dobar savjet, je fiksni objektiv sa otvorom( F <= 2,0). Presjeću pisanje sa fotografijama: 



Najbolji objektiv


Koji bi to objektiv bio najprkladniji? Napredni početnici još uvjek imaju jaku želju eksperimentiranja sa više različitih vrsta fotografija. To je faktor koji unosi pomutnju u odabir. Pomutnju ću razbiti sa malo  kolor fotografija:

U praksi će te se naći u različitim situacijama. Od vašeg aparata željet će te da odgovori točno u svakom trenutku. Kako korisnik opreme sazrijeva u konzumaciji foto aparata on otkriva i limite svoga uređaja što je sasvim normalno. Valjda je to ljudima urođeno da od opreme žele što više mogućnosti i kad dođu do spoznaje da njihov svjetlopisni ljubimac ima određene limite potrebno je primjeniti sljdeću taktiku. Zapravo bilo bi poželjno da čovjek zna šta želi i u fazi naprednog početnika u velikoj većini slučajeva osoba zna šta želi i kojim područjima fotografije bi se detaljnije željela baviti. Zanimaju li vas portreti, industrijska fotografija, hrana ili možda ulična fotografija?



Vidi li se drveće od šume


Na internetu možete pronaći savjete kako je određene objektive najbolje koristiti za portrete, druge pak za uličnu fotografiju, treće za nešto treće i sl. Ja ću vam reći da iz mog iskustva kako za određenu vrstu portreta koristim objektiv za makro fotografiju. Dakle pravilo je da pravila nema i da sami trebate postaviti svoja pravila. Idemo dalje, sad pogledajte kadrove zabilježene u Mostaru i Novigradu istarskome, u pitanju je isti objektiv, jednostavno volim ovaj objektiv, čitajte me do kraja i otkrit će te koji je objektiv u pitanju. Oni iskusniji već znaju o kojem objektivu se radi.

Taj objektiv posebno volim koristiti kad snimam određene događaje, naravno ukoliko okolnosti i svjetlo idu u prilog njemu:

O porteretima ne treba trošiti puno riječi, jednostavno voli svjetlo i svjetlo voli njega:



Zaključak


Ovaj objektiv traži temeljito razmišljanje od fotografa, da se razumijemo. Sve fotografije u ovoj objavi su nastale sa 50mm na punom fomratu. Dakle ako imate fotoaparat sa crop faktorom trebalo bi i njega ukalkulirati i tražiti takav objektiv koji bi u konačnici davao rezultat na približno 50-ak mm. Puno je benefita za fotografa koji nakon zoom tj kit objektiva uzme jedan ovakav objektiv. Najveći  je taj da će ga ovakav objektiv natjerati razmišljanju i zoomiranju vlastitim nogama. Još jedna dobra stvar je ta što su uglavnom objektivi od 50mm pristupačni i po cijeni, tu naravno ne mislim na najnaprednije verzije koje proizvođači imaju u ponudi. Vjerujem da lako možete pronaći nekoga u svojoj blizini tko ima ovaj objektiv i koji će vam posuditi da ga isprobate i provjerite je li ovo sve istina što sam napisao.
Na kraju mogu samo reći da 50mm i dan danas jako često koristim.

Primjedbe

Autor Unknown rekao je…
Znači za foto aparate s crop faktorom 1,6 i objektiv npr 35mm dobijemo 16,*35mm=56mm. Onda bi taj objektiv od prilike odgovarao tvojoj 50ci na FF-u?
Autor Ivan Kelava rekao je…
Da to je to.

Popularni postovi